top of page
  • Parohia Trostberg-Altötting

Învață să spui „Tu”

Cuvânt de învățătură la Duminica Sfintei Cruci
Zis-a Domnul: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-și scape viața și-o va pierde, iar cine își va pierde viața pentru mine și pentru Evanghelie, acela și-o va mântui” (Marcu 8, 34-35).


Dragii mei,

Dacă în duminicile anterioare din Postul Mare pericopele evanghelice ne-au pregătit duhovnicește vorbindu-ne despre restaurarea omului și despre depășirea condiției vechiului Adam, duminica aceasta situată în centrul Postului Paștilor, este dedicată Sfintei Cruci, semnului prin excelență al creștinismului și cheia care deschide usa împăcării noastre cu Dumnezeu. Crucea ne introduce de acum într-o perioada a Postului Mare unde ne mutăm atenția de la noi și o îndreptăm spre lucrarea mântuitoare săvârșită de Hristos prin Cruce. De acum înainte prin post nu facem altceva decât să îl însoțim pe Mântuitorul până la poalele Golgotei, întrucât dacă nu suntem acum lângă Hristos în suferințele Lui cum ne putem aștepta să fim lângă El în slava Lui? Hristos nu ne cere să ne punem noi pe cruce, asta o face El, dar ne cere să îi fim solidari, să îi urmăm calea. A fi credincios înseamnă a-i fi fidel lui Dumnezeu: să ne păstrăm așadar fidelitatea și credincioșia față de Cel pe care îl iubim mai ales în aceste zile grele.


Crucea în centrul vieții noastre


Astăzi în toate bisericile Sf. Cruce se află spre închinare în mijlocul bisericii, cu scopul de a ne aduce aminte că Crucea trebuie să stea în centrul vieții noastre, ea nu poate fi lăsată de creștini la o parte. Toate Tainele se fac sub semnul Crucii. Orice lucru care este însemnat cu semnul Crucii este scos din rânduiala lui și este pus în slujba lui Dumnezeu. Așa se întâmplă și atunci când noi ne însemnăm cu Semnul Sfintei Cruci, vrem ca vorbirea noastră să treacă de eul nostru și să vorbim pentru binele celuilalt și pentru Dumnezeu. Facem cruce peste toate lucrurile noastre pentru ca ele să nu mai fie instrumente ale afirmării noastre, ci toate să ne ducă spre Dumnezeu.


Raiul începe cu adevărat când învățăm să spunem „Tu”


Toate relele pământești se datorează iubirii de sine sau în limbaj modern eului nostru. Cărțile patristice vorbesc despre acest lucru neîncetat. S-a ajuns ca cel mai iubit cuvânt de către noi să fie „Eu”, motiv pentru care „Eul” ne umple cu totul iar Dumnezeu nu mai are loc în viața noastră. Această iubire de sine nu mai lasă loc înțelesului cuvintelor lui Hristos care zice: „Eu sunt Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul”, ci îl contrazice, ajungând să spună: „nu, eu sunt începutul și sfârșitul”. De atâta „Eu” nu mai încape nimeni lângă mine. Chiar dacă oamenii stau împreună, atâta timp cât toți spun „Eu” ei nu se întâlnesc niciodată cu adevărat unul cu altul și deși trăiesc împreună ei sunt singuri. Ca să poți ieși din această logică păgubașă și pentru a te întâlni cu Dumnezeu și cu aproapele trebuie să faci ca eul să dispară, așa cum consemnează Sf. Evanghelist Marcu prin cuvintele Evangheliei de astăzi: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”. Calea de a fi dărâmat așadar acest zid care îi desparte pe oameni este să învățăm să spunem „Tu”, asta ne învață Crucea Mântuitorului.


Hristos pe Cruce în locul nostru


Crucea era în vechime instrumentul de tortură care arăta foarte bine răutatea la care a ajuns omul în toată alergătura după propria minte, a devenit din acest semn al respingerii noastre, al refuzului și al groazei, un semn al dragostei, al jertfei de sine, un semn al îmbrățișării.

Crucea devine un semn al iubirii, un semn care transfigurează lumea noastră interioară și ne ajută să trăim de pe acum Împărăția lui Dumnezeu în interiorul nostru. Prin Hristos Crucea devine semnul prin care Dumnezeu ne arată iubirea Sa până la capăt.


Cel care nu își deschide sufletul cu cheia Crucii rămâne închis în egoismul lui și trăiește cu convingerea că toate există pentru a a-i sluji lui: familia, statul, cunoscuții, Biserica, prietenii, tot ce există trebuie să se învârte în jurul lui, dar de fapt este exact invers și, așa cum ne învață Evanghelia de astăzi, cea mai mare bucurie vine atunci când te depășești pe tine și te pui pe tine în serviciul lui Dumnezeu și al aproapelui așa cum Hristos s-a pus pe Sine Însuși pe Cruce ca să ajungă la inima noastră.


Aceasta este lecția de iubire pe care Sfânta Cruce ne-o pune înainte și nu oricum, aducându-ne aminte că cel ce se preocupă prea mult de sine, de propria lui persoană se va pierde! Dar cel ce se preocupă de alții, cel ce renunță la sine pentru alții, va câștiga!


Pr. Cristian Ștefan89 views0 comments
bottom of page