top of page
  • Parohia Trostberg-Altötting

Sfânta Maria Egipteanca, modelul unei convertiri totaleViața Sfintei Maria Egipteanca, pomenită astăzi, 1 aprilie, în calendarele ortodoxe ne arată spectaculozitatea unei convertiri totale și efectele ei în viața omului transfigurat prin rugăciune și Duh Sfânt.

După o viață petrecută în păcate despre care însăși Sfânta Maria Egipteanca îi spunea părintelui Zosima „mă ruşinez şi numai a gândi, dar a le spune cu de-amănuntul”, Sfânta trăiește un moment revelator în episodul când, vrând să intre într-o biserică la marea sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci pur și simplu nu poate. Ceva o ținea și oricât se străduia să intre, nu reușea. Atunci, realizând că viața ei de până atunci, caracterizată doar de păcat este lucrul care o împiedică, s-a rugat Maicii Domnului, cea care i-a fost de atunci călăuzitoare nevăzută, îndrumând-o să își petreacă restul vieții dincolo de Iordan, în post și rugăciune. În cei peste 47 de ani în pustie, Sfânta Maria Egipteanca a trăit curățindu-se prin rugăciune și post de toate patimile care i-au vitregit anii tinereții.

Viața ei s-a schimbat în clipa în care a ascultat chemarea lui Dumnezeu adresată în propria ei conștiință și a ales să urmeze o altă viață despre care nu știa nimic, dar avea să descopere lăsându-se cu totul ghidată de Maica Domnului. Măsura la care s-a sfințit l-a făcut pe însuși părintele Zosima, slujitor de o viață al Mănăstirii să spună: „Slavă Ţie, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce mi-ai arătat mie prin această roabă a Ta, cât sunt de departe de măsura desăvârşirii!” Datorită pildei extraordinare pe care ne-o oferă și nouă viața Sfintei Maria Egipteanca, Biserica Ortodoxă a dedicat ca și duminica a 5-a din Postul Mare să îi poarte numele. Iar nouă tuturor ne arată că nu putem noi să păcătuim, pe cât poate Dumnezeu să ierte și să ne sfințească atunci când noi ne dorim de bunăvoie acest lucru și ne lăsăm ghidați de dragostea Lui!

17 views0 comments
bottom of page